четвъртък, 27 август 2009 г.

Продукти "Хармония"

                                         Ритми на здравето
«Ритми на Здравето» – витаминно-минерален препарат от ново поколение. Освен всички необходими на човека витамини и микроелементи той съдържа уникални растителни вещества – хронобиотици,  които способстват за хармонизацията на биологичните ритми на човека. И ако витамините и минералните вещества регулират отделните жизнени процеси, то биологичните ритми  координират жизнената дейност на целия организъм. Ето защо «Ритми на Здравето» не просто обезпечават денонощната норма от най-важните биологично активни вещества, необходими за здравето на отделните органи и системи, но и носят в себе си цяла програма, която помага да се настрои целия организъм към здравословен начин на живот.
За съвременния човек редовното приемане на витамини отдавна вече е станало навик. Всеки от нас познава поне няколко наименования на различни витаминни препарати. Обаче сред тях има един необикновен  витаминно-минерален комплекс. Това е “Ритми на здравето”.
Всички витамини, микроелементи и билки в състава на “Ритми на здравето” са специално подбрани по такъв начин, че едновременно въздействат на две еднакво важни съставки на нашето здраве и добро самочувствие. Този препарат, на първо място, запълва липсата на основните витамини, витаминоподобни вещества и микроелементи и, на второ място, съдейства за хармонизацията на биологичните ритми на организма.
Витаминно-минералният комплекс “Ритми на здравето” се състои от две взаимно допълващи се формули – сутрешна и вечерна, което позволява не само да се осигури денонощната норма на витамините, микроелементите и другите необходими биологично активни вещества, но и в максимална степен да се отчете характерът на биологичните ритми на организма. При това сутрешната формула на “Ритми на здравето” помага за повишаване на активността, общия тонус и работоспособността, докато вечерната формула на този продукт настройва организма към пълноценна почивка и възстановяване на силите. Подобно редуване на различни биологични въздействия напълно се съчетава с характера на денонощните биоритми на човека и съдейства за бързата им нормализация.
УТРО
Естествена активност и бодрост
Утрото и първата половина от деня са период на максимална активност на организма. Така са устроени биологичните ритми на мнозина от нас. Какво е необходимо, за да се извлече от това време най-голяма полза? Пълноценна закуска, физически упражнения и една капсула “Ритми на здравето”.
Този сложен витаминно-растителен комплекс, от една страна, съдържа най-важните витамини, а също така и редица незаменими органични витаминоподобни вещества от растителен произход – такива като: бета-каротин, биофлавоноиди, фитостерини, холин, инозит. Всички тези биологично активни вещества са ни необходими ежедневно за оптималното функциониране на органите и системите в организма.
От друга страна, в състава на сутрешната формула на “Ритми на здравето” са включени уникални растителни компоненти, които помагат за възстановяване на общия тонус и работоспособността. Това са меките природни адаптогени на елеутерокока и маралиевия корен, уникалните клетъчни активатори – полипреноли – от иглички на бял бор, а също така и тонизираща субстанция от корените на дягила.
Състав на 1 капсула от сутрешната формула “Ритми на здравето”: витамин С – 54 мг, витамин А – 2800 МЕ, витамин Д3 – 240 МЕ, витамин Е – 12 мг, витамин В1 – 1,3 мг, витамин В2 – 1,9 мг, витамин В6 – 1,8 мг, витамин В12 – 1,7 мкг, витамин РР (ниацинамид) – 21 мг, фолиева киселина – 0,25 мг, L-карнитин, биотин – 18 мкг, спирулина (Spirulina platensis), корени от елеутерокок (Eleutherococcus senticosus), екстракт зелен чай, листа от коприва (Urtica dioica).
ВЕЧЕР
Пълноценен отдих и възстановяване
В съответствие с естествените биоритми на човека вечерта и нощта са предназначени за почивка и възстановяване на силите. И от това, доколко пълноценен е този отдих и доколко ефективно ние можем да възстановим ресурсите на своя организъм, зависи нашата жизнена активност, работоспособност и, в крайна сметка, нашето здраве.
За съжаление, ритмите в големия град много често потискат нашите вътрешни биоритми. Освен това, хроничния дефицит на витамини и микроелементи не дава възможност на клетките пълноценно да се възстановяват. Ден след ден се натрупва хронична умора и, рано или късно, настъпва срив.  
Вечерната формула “Ритми на здравето” е сложен фитоминерален комплекс, който осигурява на организма най-важните микроелементи и растителни витаминоподобни вещества (аминокиселини, нуклеотиди, полиненаситени мастни киселини), които са незаменими за синтеза на хранителните и градивните елементи, необходими за възстановяване на клетката.
Освен това в състава на тази формула влиза специален фитокомплекс, който притежава меко успокояващо действие и спомага за постепенната хармонизация на нощните биоритми.
Състав на 1 капсула от вечерната формула “Ритми на здравето”: калций – 55 мг, магнезий – 40 мг, желязо – 16 мг, йод – 130 мкг, селен – 50 мкг, цинк – 9,7 мг, мед – 1,1 мг, манган – 1 мг, спирулина (Spirulina platensis), коренища и корени от валериан (Valeriana officinalis), корени от божур (Paeonia anomala), листа от мента (Menthа piperita), бял риган (Origanum vulgare), корени от репей (Arctium lappa), цветове от невен (Calendula officinalis).
Начин на употреба:
По 1 оранжева капсула от сутрешния комплекс - сутрин, и по 1 синя капсула от вечерия комплекс - вечер.
Опаковка - 30 капсули от сутрешния комплекс и 30 капсули от вечерния комплекс..
*           *            * 
Жива клетка II – продукт за хронобиологична корекция за защита на клетките на мозъка
Способността да мисли отличава човека. В съвременния свят бързата мисъл и добрата памет правят човека успешен. Колкото по-рано се погрижим за доброто състояние на мозъчните ни клетки, толкова по-дълго и по-ползотворно ще ни служат те. Всяка мозъчна клетка се нуждае от пълноценно кръвоснабдяване във всеки един момент от времето. Мозъкът изисква голямо количество енергия за да функционира нормално. Нуждае се и от надеждна защита, защото клетките му са много уязвими. Работата на мозъка зависи от постоянството на биологичните ритми на централната нервна система. Всички тези условия за дълговременно интелектуално здраве могат да се обезпечат чрез продукта   за хронобиологична корекция за защита на клетките на мозъка “Жива клетка II”.
Компонентите на “Жива клетка II” са разделени на два комплекса – сутрешен – активизира мозъчното кръвообръщение и енергийния обмен между клетките; вечерен – подпомага възстановяването на биологичните ресурси на мозъка и има меко успокояващо действие.
Обновената формула на «Жива Клетка II» помага за защитата на клетките на главния мозък, ускорява възстановяването им, подобрява храненето и енергообезпечаването им, повишава тяхната активност и удължава живота им.
Екстрактите от листата на гинко билоба и азиатски щитолистник, а така също екстрактът от  плодовете на глога днес се смятат за най-ефективните растителни средства, подобряващи мозъчното кръвообръщение и препятстващи образуването на съдови тромби.
Известно е, че клетките на мозъка повече от всички други, съдържат в мембраните си мазнини, което ги прави крайно уязвими към окислителни увреждания.
Антиоксидантният комплекс на «Жива Клетка II» - бета-каротин, витамините А, Е, С, селен, цинк, мед, екстракт от шлемник байкалски, надежно и сигурно защитава мозъчните клетки от окислителните процеси, които са основната причина за стареенето на мозъка.
Невропротекторното действие на екстрактите на шлемник байкалски и жълтия кантарион – това е едно от последните научни открития. Биологично активните компоненти на тези растения повишават устойчивостта на мозъчните клетки към кислороден дефицит, активизират бързото им възстановяване при нарушаване на мозъчното кръвообръщение. Изучават се също така и успокояващото, антидепресивното и меко сънотворно действие на шлемника и жълтия кантарион. Есенциалният фосфолипиден комплекс, влизащ в състава на БАД «Жива Клетка II», съдържа незаменими компоненти на мембраните (обвивките) на клетките на главния мозък – фосфатидилхолин и фосфатидилсерин. Без тези вещества паметта не е силна и дълготрайна, тъй като те защитават мозъчните клетки от разрушаване, и именно от фосфолипидите се синтезират хормоните на паметта.
Най-важното свойство на БАД «Жива Клетка II» е, че всички гореизложени природни компоненти са приложени с отчитане на индивидуалните биологични ритми на централната нервна система. Това нормализира биоритмите на мозъка, които имат особено важно значение за здравето на нервната система и освен това неколкократно повишава ефективността на биологично активните компоненти
Състав на сутрешния комплекс (за 2 капсули)екстракт от листата на гинкго билоба, екстракт от листата на азиатски щитолистник (Hydrocotyle asiatica), цинк, мед, селен, витамин С, витамин А, витамин Е, бета-каротин, лецитин (фосфолипиден комплекс, съдържащ 65 % фосфатидилхолин и 35 % фосфатидилсерин).
Състав на вечерния комплекс: екстракт жълт кантарион, глог, шлемник байкалски.
Показания:препоръчва се като източник на витамини и микроелементи, способстващи подобряването на мозъчното кръвообръщение и защита на клетките на мозъка при следните състояния:
- понижаване на паметта и умствената работоспособност;
- възрастови нарушения на съня;
- висок риск от тромбоза на мозъчните съдове (инсулт);
- възстановяване на клетките на мозъка след инсулти и травми.
Ограничения и противопоказания: индивидуална непоносимост към компонентите на продукта.
Начин на употреба:  по 2 бежови капсули от сутрешния комплекс сутрин и по 1 прозрачна капсула от вечерния комплекс вечер преди или по време на хранене. Продължителност на курса – 1-2 месеца; препоръчително е курсът да се повтаря 2-3 пъти в година.
Опаковка – 60 капсули от сутрешния комплекс и 30 капсули от вечерния комплекс
*           *            * 
Жива клетка ІІІ - продукт за хронобиологична корекция за защита на клетките на сърцето и сърдечно-съдовата система
жива клетка ІІІ
“Жива Клетка ІІІ” сега е още по-ефективна!
Напълно обновената формула на БАД «Жива Клетка III» обединява в състава си няколко най-нови биологично активни компоненти, открити и изучени в последните години. Някои от тези вещества и технологии все още не се прилагат от никой друг в Русия и правят своя дебют в състава на БАД «Жива Клетка III»!

Микронизирани омега-3 полиненаситени мастни киселини, които чрез нова и модерна технология сега се получават във вид на сух прах и така могат да се смесят с други, жизнено важни за сърцето прахообразни биологично активни компоненти и екстракти, което по-рано не беше възможно.
Ликопин - уникален кардиопротекторен антиоксидант, отделен от кожицата (обелката) на млади домати. Патентованият комплекс Кардиоликопин™ съдържа най-активните природни форми на ликопина, защитени и усилени с природен витамин Е.

Още - почти 100%-ов полифенолен комплекс от гроздови семки, съдържащ не по-малко от 15% уникални олигомерни флавоноиди, с чиито защитни свойства се свързва и полезното въздействие на червеното вино върху сърцето и съдовата система.
Карнитинът е открит през 1905 г., но окончателната му роля в жизнените функции на организма е установена едва след 50 години. Впрочем и сега не всеки знае какво е това и защо ни е необходим карнитинът. Някои го считат за “полувитамин”, а други - за изгарящ мазнините в организма. А между впрочем, както казва един от основателите на науката за правилното хранене – Р.Аткинс, ако има вещество, което да е необходимо на всички, независимо от пол и възраст, то това е именно карнитинът.
За да разберем защо ни е необходим карнитина, трябва да си спомним откъде нашият организъм черпи енергия. Струва ни се, че отговорът е прост – от въглехидратите. Всъщност обаче, от 50 до 80% от енергийните потребности на такива важни органи като главния мозък, сърцето, бъбреците и мускулите се обезпечават от мазнините и по-точно от  мастните киселини. Ако при кратковременни натоварвания енергията, действително се обезпечава за сметка на въглехидратите, то повече или по-малко, при продължителна работа, енергията може да се получи само чрез изгаряне на мазнини. И именно за това е нужен карнитинът. Работата е в това, че отначало мазнините трябва да бъдат доставени в митохондриите – особена структура в нашите клетки. Карнитинът изпълнява точно функцията на “транспортьор”, който пренася мастните киселини във митохондриите, където те изгарят с образуването на голямо количество енергия. При дефицит на карнитин, този процес става невъзможен и организмът изпитва енергиен глад.
Особено важна роля карнитинът играе при обезпечаването на енергия за сърцето, която в 80% се обезпечава за сметка на мазнините. Карнитинът се свързва със свободните мастни киселини, обезпечава преносът им през клетъчната мембрана до митохондриите (особени клетъчни структури, продуциращи енергия), вътре в които става окисляването на мастните киселини с образуване на енергия.
Обезпечавайки преноса и утилизацията на мастните киселини в митохондриите, карнитинът изпълнява още една важна функция, а именно - възпрепятства излишното  натрупване на свободни мастни киселини в клетките на сърцето. А както е известно, свободните мастни киселини способстват за активизацията на окислителните процеси в клетките.
В експериментални и клинични условия е установено, че препаратите с карнитин защитават клетките на сърцето, поддържат в тях достатъчно нивото на енергията и увеличават съкратителната му способност. Освен това, активизирайки мастния обмен и обезпечавайки утилизацията на мастните киселини в качеството им на енергиен субстракт, препаратите с карнитин способстват за снижаването на нивото на липидите и триглицеридите в кръвта, които са рисков фактор за развитието на атерослерозата и други сърдечно-съдови заболявания.
Освен това карнитинът притежава свойствата на антиоксидант и способства за стабилизацията на клетъчните мембрани на сърцето и съдовете, с което е свързано и неговото умерено хипотензивно и антитромбообразуващо действие.
Най-важното свойство на БАД «Жива Клетка III» е, че всички изброени природни компоненти се прилагат с отчитане на индивидуалните биологични ритми на сърдечно-съдовата система. Това способства за нормализацията на биоритмите на  сърцето и освен това неколкратно повишава ефективността на тези уникални биологично активни компоненти.
Състав на сутрешния комплекс: ликопинов комплекс Кардиоликопин™, екстракт от даурска соя (40% изофлавони), L-карнитин тартрат, екстракт от гроздови семки (90% общи полифеноли, 15% олигомерни полифеноли), витамини А, Е, С, бета-каротин, селен, цинк, мед.

Състав на вечерния комплекс:
комплекс от полиненаситени мастни киселини омега-3, стабилизиран екстракт от розмарин, аскорбил палмитат и витамин Е, екстракт от глог (10% олигомерни полифеноли).
Начин на употреба:  по 2 бежови капсули от сутрешния комплекс сутрин и по 1 прозрачна капсула от вечерния комплекс вечер преди или по време на хранене. Продължителност на курса – 1-2 месеца; препоръчително е курсът да се повтаря 2-3 пъти в година.
Опаковка – 60 капсули от сутрешния комплекс и 30 капсули от вечерния комплекс
*           *            * 
Жива клетка ІV - средство за хронобиологична корекция за жива клетка ІVзащита на клетките на черния дроб
Рецептурата на БАД «Жива Клетка IV» се създаваше повече от 4 години. През това време бяха изучени детайлно няколко варианта на състава, докато не беше избрана най-ефективната и съвременна рецептура от гледна точка на днешното развитие на хепатологията.
Като резултат, в състава на този нов хепатопротекторен комплекс влязоха както проверените от векове биологично активни вещества за лечение на болестите на черния дроб, така и абсолютно нови компоненти, чиято висока ефективност е изучена неотдавна.

Важна и интересна особеност на БАД «Жива Клетка IV» е реализацията в състава й на принципите на етномедицината, тоест, «пътешествия за здраве» в различни страни по света. В нейната рецептура има и сибирските бял трън и жълт кантарион, индийското растение Готу кола, африканската мартиния (дяволски нокът), близкоизточния артишок и далекоизточния шлемник.

Благодарение на това, БАД «Жива Клетка IV» притежава широко и мощно лечебно-профилактично действие по отношение на голяма част от чернодробните заболявания. Ще изброим само главните направления на действието на този нов природен  хронобиологичен комплекс:

Профилактика на фиброза (цироза) на черния дроб. Екстрактът от индийското растение Готу кола, африканската мартиния (дяволски нокът) и сибирския бял трън блокират развитието на фиброза в клетките на черния дроб, благодарение на което, БАД «Жива Клетка IV» става един от първите натурални препарати за профилактика на цирозата на черния дроб.

Противовирусно действие.
Екстрактът от жълт кантарион подтиска размножаването на много видове вируси, предизвикващи хепатит.

Стимулация на процесите на регенерация. Екстрактите от бял трън, шлемник и таурин стимулират възстановяването на увредените клетки на черния дроб.

Нормализация на процесите на отделяне на жлъчка. Тауринът, екстрактите от артишок и жълт кантарион способстват за нормализацията на функциите на жлъчкоотделителната система, както и нормализацията на биохимичния състав на жлъчната течност.

Антиоксидантно и противовъзпалително действие. Екстрактите от шлемник, бял трън и мартиния, а също така и тауринът защитават клетките на черния дроб от окислително увреждане и разрушаване, предизвикани от възпалителни процеси.

Детоксикационно действие. Екстрактите от бял трън и артишок, а така също и тауринът стимулират обезвреждащата функция на черния дроб.

Освен всичко казано до тук, както и всички други средства за хронобиологична корекция („Ритми на здравето”, всички продукти от серия „Жива клетка” – които са и патентовани), БАД «Жива Клетка IV» напълно отчита биоритмите на черния дроб и жлъчкоотделителната система.

Сутрешният комплекс оказва:
  1. защитен ефект върху клетките на черния дроб, които в течение на деня са подложени на голямо натоварване;
  2. жълчогонен ефект, защото жлъчката основно се отделя в първата половина на деня;
  3. детоксикационен ефект, тъй като токсичното натоварване на черния дроб е най-високо през деня.

Вечерният комплекс основно стимулира процесите на регенерация и възстановяване на клетките на черния дроб, които най-интензивно протичат през нощта, а също така екстрактите от шлемник и жълт кантарион оказват общ успокояващ ефект върху целия  организъм.
Състав на сутрешния комплекс (45 капсули по 330 мг.): екстракт  от бял трън (80% силимарин), екстракт от Готу кола, екстракт от листа на артишок (25% цинарин), екстракт от дяволски нокът (Harpagopbytum procumbens).

Състав на вечерния комплекс (45 капсули по 610 мг.): природен хепатопротекторен комплекс „Таурофит” (таурин, екстракт от шлемник байкалски (5% байкалин) и жълт кантарион (5% хиперицин).
Начин на употреба: 1 зелена капсула от комплекс 1 сутрин и 1 прозрачна капсула от комплекс 2 вечер.
Опаковка – 45 капсули от сутрешния комплекс и 45 капсули от вечерния комплекс
*           *            * 

Жива клетка VI – средство за хронобиологична корекция за защита на клетките на опорно-двигателния апарат
жива клетка VІ
Главният действащ компонент на новата БАД «Жива Клетка VI» е органичният комплекс ХондроФорте™, който обезпечава пълното възстановяване на хрущялната тъкан на ставите. Главното преимущество на този комплекс е съчетаването в оптимални дози на трите най-важни за ставите природни компоненти - глюкозамин, селен и витамин С – който ако са поотделно биха загубили до половината от ефективността си. Като резултат се постига многократно повишаване на активността на възстановителните процеси в ставните хрущяли.

От гледна точка на съвременната медицина тези биологично активни компоненти вече не може да се разглеждат отделно – те работят само заедно. Без който и да е от тях, каскадата от възстановителните реакции в хрущялите се преустановява. Глюкозаминът е главния строителен материал на хрущялите на гръбначния стълб и на ставите, но това са само отделни «тухли», които трябва и да се съединят помежду си с «цимент». Ролята на този цимент се изпълнява от атоми сяра, които съединяват молекулите на глюкозамина в здрави блокове. Обаче за преноса на атомите на сярата е необходим специален фермент (ензим), който не работи без селен. Ако количеството селен е достатъчно, от глюкозамина се образуват здрави и устойчиви структурни блокове, които съставят хрущялната основа. Сега е необходимо структурата здраво да се укрепи с «арматура». Нейната роля се играе от  специален влакнест белтък – колаген. За неговия синтез е необходим витамин С. Ето защо всички тези три компонента задължително трябва да са заедно и в необходимите дози, така, както това е постигнато в състава на органичния комплекс ХондроФорте™.

Другите компоненти на сутрешния комплекс на БАД «Жива Клетка VI» - витамините А и Е, бета-каротин, цинк и мед представляват мощен антиоксидантен комплекс. Те защитават новата хрущялна тъкан, която вече е построена, благодарение на природния комплекс ХондроФорте™. Това е  необходимо, тъй като младата хрущялна тъкан много лесно се разрушава.

Вечерният комплекс на БАД «Жива Клетка VI» освен допълнително количество глюкозамин, съдържа и растителен противовъзпалителен комплекс. Екстрактът от кора на бяла ива и гроздови семки ефективно снема възпалението, болката и отока на хрущялната тъкан на ставите и гръбначния стълб. Това е много важно, тъй като наличието на възпалителни процеси в ставите, води до бързо разрушаване на здравия хрущял и колкото по-бързо се спре такъв евентуален процес, толкова по-бързо ще се възстанови работата на ставите.

Състав на сутрешния комплекс: природен комплекс ХондроФорте™ (глюкозамин сулфат, селен, витамин С), витамин А, бета-каротин, витамин Е, цинк, мед.

Състав на вечерния комплекс:
глюкозамин сулфат, екстракт от кората на бяла ива (25% салицин), екстракт от гроздови семки (90% полифеноли).
Опаковка – 90 капсули 
*           *            * 
Жива клетка VIІ – продукт за хронобиологична корекция за защита на клетките на очите

жива клетка VІІ
«Жива Клетка VII» - това е още един продукт от иновационната линия от средства за хронобиологична корекция. Той е специално предназначен за защита на зрителните клетки и нормализация на зрението.
«Жива Клетка VII» органично въплащава в себе си последните достижения в областта на хронобиологичната корекция на зрителните функции и заедно с това съхранява в себе си проверените принципи за нормализация на зрението, нееднократно доказали своята ефективност в процеса на многогодишното използване на БАД «Каровертин».
Както и всички продукти от линията за хронобиологична корекция, «Жива Клетка VII» се състои от два взаимодопълващи се комплекса – сутрешен и вечерен. Това отговаря в пълна степен на естествената структура на биоритмите на зрителната система, характеризираща се с редуване на дневно (цветно) и нощно (сумрачно) зрение.
Сутрешен комплекс «Жива Клетка VII»
Състав (на 2 капсули): природен антоцианов комплекс Антофтам™ с общо съдържание на антоциани не по-малко от 12 мг (смес от екстрактите на черна боровинка, плодове на черна боровинка, синя боровинка и орлови нокти).
Уникалният патентован комплекс Антофтам™ е източник на природни антоциани в дозировка, точно съответстваща на денонощната потребност на човека. Антоцианите, които в природата се съдържат в «сините» плодове на храстови растения (черна боровинка, орлови нокти, синя боровинка), се считат за едно от най-големите открития в медицинската профилактика за последното десетилетие.
Оказва се, че тези редки антиоксиданти могат избирателно да защитават съдовете на ретината на очите. Както е известно, зрителните клетки, особено през деня, при въздействието на ярки светлинни дразнители, изискват постоянен приток на кръв. Именно затова, ретината на очите съдържа изключително много малки кръвоносни съдове. За съжаление, тези тънки съдове изобщо не са приспособени към свръхнатоварванията на съвременния живот – такива като повишено кръвно налягане, тромбози, повишено ниво на холестерина или токсините в кръвта. За това една от причините за понижаване на остротата на зрението е именно поразяването на съдовете на очите и нарушаване на кръвоснабдяването на ретината.
Комплексът Антофтам™, съдържащ едновременно няколко вида природни антоциани, защитава съдовете на ретината на очите, предотвратява образуването на съдови тромби, понижава нивото на холестерина и поддържа пълноценното кръвоснабдянане на зрителните клети. Още една важна страна от действието на антоцианите е предотвратяването на окислителните процеси в лещата на очите, които нарушават нейната прозрачност и водят до развитието на катаракта.
 Вечерен комплекс «Жива Клетка VII»
Състав (на 1 капсула): природен каротинов комплекс Каровизин™ с общо съдържани на бета-каротин и лютеин не по-малко от 2500 МЕ (смес от екстрактите на облепиха, глог, плодове на облепиха, офика и шипка).
Патентованият комплекс Каровизин™ е източник на природни каротиноиди, такива като бета-каротин, лютеин, зеаксантин и ликопин. Значението на тези растителни вещества за нормалното зрение не може да се оцени, ако не си спомним, че те влизат в състава на зрителния пигмент – родопсин. А зрителният пигмент – това е ключовия елемент на зрителната система, чрез които светлинните дразнители се превръщат в нервни импулси, общата съвкупност от които се разпознава от мозъка като зрителен образ.
Под въздействието на светлинните фотони, зрителният пигмент се разпада, в резултат на което се образува химична енергия, която след това се преобразува в нервен импулс. Колкото повече зрителни сигнали получаваме, толкова повече зрителни пигменти се разпадат и като следствие се понижава остротата на зрението. За това при дълга зрителна работа (четене, работа с компютър, шиене и др.) зрителният пигмент не успява да се възстанови и ние се уморяваме.
Това може да се избегне само като даваме възможност на очите да починат и да обезпечим на организма голямо количество каротиноиди, необходими за синтеза  на нов зрителен пигмент. Това е особено важно и като отчетем, че витамин А и каротиноидите не се синтезират в нашия организъм, а те трябва да се набавят редовно с храната. А изследванията показват, че в нашия рацион не се съдържат и 50% от необходимата доза от витамин А, а каротиноидите практически отсъстват от храната ни.
Патентованият комплекс Каровизин™ обезпечава 100-процентната потребност на  организма от всички необходими за зрението природни каротиноиди и витамин А, при това с отчитане на днешното повишено натоварване на зрението.
Каротиноидите са крайно необходими за нощната фаза на биоритмите на зрителната система, тъй като именно от тях зависи остротата на нощното зрение. Не бива да забравяме и за високата антиоксидантна активност на каротиноидите, което е от съществена важност за поддържането на прозрачността на лещата на очите и за защита на съдовете в тях. Например ликопинът се счита за един от най-силните антиоксиданти в природата.
«Жива Клетка VII» обезпечава поддържането на нормалната острота на зрението на всички етапи на зрителна активност. Антиоксидантният комплекс поддържа прозрачността на лещата на очите и безпрепятственото попадане на светлинните импулси в ретината. Комплексът от природни каротиноиди обезпечава пълноценната работа и бързото възстановяване на зрителния пигмент, преобразуващ светлинните сигнали в нервни импулси. И, накрая, природните антоциани обезпечават пълноценното кръвоснабдяване на зрителните клетки и нервни окончания, което е необходимо за качествената обработка на зрителните сигнали в главния мозък.
Начин на употреба:  по 2 тъмни капсули от сутрешния комплекс сутрин и по 1 прозрачна(светла) капсула от вечерния комплекс вечер преди или по време на хранене. Продължителност на курса – 1-2 месеца; препоръчително е курсът да се повтаря 2-3 пъти в година.
Опаковка – 60 капсули от сутрешния комплекс и 30 капсули от вечерния комплекс
*           *            * 
ВитаКалций
Комплексът е разработен специално за профилактика и корекция на такова широко разпространено заболяване, каквото е остеопорозата. По статистически данни, в САЩ от остеопороза страдат 24 млн души, при 1,3 млн души ежегодно се отбелязват счупвания, като разходите за лечение достигат 14 млрд долари в година. Ежегодно в света се регистрират 1,66 млн счупвания на шийката на бедрената кост, вследствие на остеопороза. Известно е, че остеопорозата поразява всяка 3-та жена и всеки 12-и мъж след 50 годишна възраст.
Важно е да отбележим, че проблемът за профилактиката на остеопорозата не се състои само в дефицита на калций в организма, но и в нарушаване на процесите на неговото усвояване. Основната идея при създаването на витаминно-минералния комплекс «ВитаКалций» е в него да се включат всички необходими витамини (Д3, С, В6, К1), макро- и микроелементи (калций, магнезий, цинк, манган), а също така и билки, съдържащи биологично активни вещества, способстващи ефективното усвояване на калция. Достигнатото по този начин комплексно действие принципно отличава «ВитаКалций» от другите препарати, съдържащи калций.
Името "ВитаКалций" може да се преведе като "жив калций", и това не е случайно. Със своя прецизен състав и механизъм на действие "ВитаКалций" почти до най-малките детайли повтаря всички етапи на обмена на калция в човешкия организъм. И именно затова той има удивително висока активност по отношение на остеопорозата.

Калцият и магнезият  са в състава на съединение с органични киселини и люцерна. Цинкът и манганът са в състава на хелатни съединения с аминокиселини. Силицият е в състава на хвоща.
Фосфорът е в състава на глухарчето.
100% калций – благодарение на своя сложен състав, «ВитаКалций» обезпечава 100% усвояване на калция. При обикновените препарати, съдържащи калций, той се усвоява от организма едва 1-2%, а в комбинация с витамин D3 –  до 20-30%. Това е така, защото за усвояването на калция допълнително са необходими магнезий, цинк и фитоестрогени. Освен това, за здрава минерална основа на костите са необходими минимум още манган и витамин К1. И даже при достатъчно количество на калция и на другите минерали, костната тъкан би била непълноценна, ако не е укрепена колагеновата основа на костта, а за това са необходими витамин С и витамин В6. Изброените биологични кофактори в оптимални пропорции влизат в състава на БАД «ВитаКалций».
100% защита от остеопороза!
Остеопороза се развива при всяка четвърта жена на възраст повече от 50 години, а счупванията се срещат при тях 4-7 пъти по-често, отколкото при мъжете. В сегашния момент все още няма надеждни способи за лечение на остеопорозата и за съхраняване на здравето на костите е необходима ранна профилактика. Витаминно-минералният комплекс «ВитаКалций», в чийто състав влизат 13 биологично активни компоненти, е специално разработен за ранна и ефективна профилактика на остеопорозата с отчитане както на основните причини за развитието й, така  и  на съвременните представи за механизма на това развитие.
Състав: природен комплекс Боналциум™ (калций, магнезий, цинк, манган, витамин D3, витамин K1, витамин В6, витамин С, полски хвощ, бутрак, корен глухарче, корен сладник, посевна люцерна).
Опаковка – 60 капсули 
*           *            * 
ВитаХром

витахромХромът регулира работата на цял ферментен (ензимен) комплекс, който управлява обмена на въглехидратите, мазнините и холестерина в организма на човека. За това хроничният дефицит на хром – това е една от важните причини за развитието на захарен диабет, затлъстяване и натрупване на холестерин. Природният комплекс Хромлипаза®, съдържащ органични съединения на хром, инулин, екстракти от елеутерокок и филизи от черна боровинка, надеждно контролира обмена на въглехидратите, мазнините и холестерина, като не допуска излишното им образуване. Освен това, при хора с нарушен мастен и въглехидратен обмен, БАД «Витахром» способства за значителното подобряване на вътрешните и външни показатели на здравето.
Хромлипаза™: захарта е под контрол
Захарта, която получаваме с храната, обезпечава енергия за организма ни. При натрупването й в големи количества в кръвта, тя става много вредна и организмът прави всичко възможно, захарта в кръвта да не превишава определени норми. За това, първо, ние имаме специален хормон – инсулин, който направлява захарта от кръвта в клетките, където от захарта се образува енергия. Второ, имаме специален белтъчен фактор, който помага на инсулина да достави захарта в клетките. В състава на този фактор влиза незаменимия минерал хром. Без хром няма нормален обмен на захарта.

Хромлипаза™: няма захар – няма мазнини
При дефицит на хром се нарушава транспорта на захар от кръвта в клетките. Нивото й в кръвта може да стане по-високо от нормата, което е крайно опасно. За да не допусне това, организмът започва да синтезира по-големи количества инсулин, чието ниво се повишава няколко пъти и поради това, захарта отива в клетките, но за това се плаща скъпо. Инсулинът освен своето основно действие стимулира превръщането на захарта в мазнини. Ето защо дефицитът на хром е една от причините за наднорменото тегло.

Хромлипаза™: апетитът е под контрол
Много хора с наднормено тегло се оплакват от повишен апетит. Една от причините за това може да е дефицита на хром. Недостигът му сериозно затруднява транспорта на захар в клетките, както бе обяснено по-горе. Като резултат нивото на захар в кръвта се покачва, а в същото време клетките изпитват недостиг на захар, което води до клетъчно гладуване и човек изпитва повишен апетит. Но, дори поглъщайки големи количества храна, човек не се насища, все едно без хром захарта не попада в клетките, а голяма част от храната, под действието на инсулина се превръща в мазнини. Става порочен кръг – в организма има огромно количество енергия във вид на мастни натрупвания, а в същото време е налице клетъчно гладуване.

Хромлипаза™: само хромът не е достатъчен
Хромът е много важен за нормалния обмен на въглехидратите и мазнините, но е много наивно да се смята, че той е достатъчен, за да се справи организмът с наднорменото тегло или високото ниво на захар в кръвта. Необходими са и помощници. Например, далекоизточното растение елеутерокок (наричано още сибирски жен-шен) повишава ефективността на образуването на енергия от въглехидратите, като така предпазва клетките от гладуване. Или инулиновият комплекс от грудките на топинамбур, който понижава усвояването на захар в червата. Или екстрактът от листа на черна боровинка, който повишава захаропонижаващата функция на инсулина, като така намалява излишъка му в кръвта.

Хромлипаза™: «Витахром»
В основата на биологично активния препарат «Витахром» е уникалния органичен минерален комплекс «Хромлипаза™». Той включва всички споменати до сега растителни вещества и най-главното - органичен хром, получен чрез сложен биосинтез в живи микроводорасли. За разлика от синтетичните хромни съединения, той се усоява 100% и има 100%-тна захаропонижаваща и мастноизгаряща активност.
Състав: природен комплекс Хромлипаза® (хромсъдържаща спирулина, екстракт от филизите на черна боровинка, екстракт от корените на елеутерокок), концентрат от топинамбур.
Опаковка – 60 капсули
*           *            * 
 
 
ВИТАСЕЛЕН
Органичните съединения на селена в съчетание с витамини и растителни антиоксиданти създават молекулярен ефект на биопротекция и биорегенерация на сърдечно-съдовата система, мозъка, черния дроб, половата система, ставите и много други органи, удължавайки активния живот на клетките. Природният комплекс Селеновитал® съдържа уникални органични съединения на селена, получени в резултат на управляем биосинтез в клетките на микроводораслото спирулина, а също и комплекс от природни биоантиоксиданти, умножаващи защитното и подмладяващо действие на селена.
витаселенСеленовитал: селена и живота
Селен и живот. Живот благодарение на селена. Без селен няма живот… Този минерал без преувеличение е най-ценния на Земята. По-скъп от диамантите и златото. Съдете сами - един грам селен струва два човешки живота. Недополучени при раждането полагаеми се 50 микрограма селен на ден, може да доведе човек до смърт на възраст 25-30 години. А за тези 10000 дни му е бил необходим всичко на всичко половин грам селен!

Селеновитал: живот благодарение на селена
Не е трудно да разберем защо селенът е толкова необходим. Всички клетки в организма ни имат защитна обвивка, без която те загиват. Тази обвивка е съставена в 90% от мазнини, които я правят проницаема за хранителните и други полезни вещества. Но мазнините са подложени на окисляване, в резултат на което се образуват токсични вещества, способни да унищожат клетката. За да не се случва това, в организма ни има  специален фермент – глутатионпероксидаза, който защитава мазнините на клетъчните обвивки от окисляване. Този фермент не може да работи без селен! Ето защо при дефицит на селен постепенно се разрушават всички клетки - на сърцето, мозъка, черния дроб, ставите, имунната система. Освен това разрушаването на клетките е съпроводено със значително повишен риск от мутации, водещи до развитието на рак.

Селеновитал: надежда за здрав живот
Селенът е необходим на абсолютно всички, без изключения. Има хора, за които селенът е последната надежда за възстановяване на здравето. Селенсъдържащи препарати без прекъсване трябва да приемат хората със сърдечно-съдови заболявания, онкологични процеси, вирусни инфекции, такива с болен черен дроб, щитовидна жлеза и стави. Тези органи са най-чувствителни към липсата на селен, и при недостиг техните клетки загиват.

Селеновитал: пръчката си има два края (внимание – селен)
Днес всички говорят за безусловната полза от селена, а само допреди 30 години са го считали за особено опасен токсичен метал. Как е възможна такава радикална смяна на гледната точка? Тук става въпрос за химичната форма на селена. Колкото е важен за здравето, толкова може и да е опасен. В състава на органичните молекули (например в храната) селенът бързо се усвоява от организма и е абсолютно полезен. Във вид на изкуствени химични добавки, тоест соли на селена, той може да се натрупва в организма и да оказва токсично въздействие. Има и още един проблем: селенът не работи добре при липсата на витамините Е и С, а също и при липсата на особени растителни вещества – катехини. При тяхната липса, рискът от селенова интоксикация нараства неколкократно.

Селеновитал: «жив» селен
Органичният минерален комплекс Селеновитал™, влизащ в състава на БАД «Витаселен», представлява уникален органичен селен, в съчетание с катехини и витамините Е и С. Той е получен чрез конверсионна биотехнология, когато молекулите на селена се вграждат в органичните молекули и клетъчните ферменти на микроводораслото спирулина и дрожди. Като резултат се получават не просто  органични съединения на селена, а «живи» молекули, абсолютно идентични на селеновите съединения в човешкия организъм!
Състав: органичен минерален комплекс Селеновитал™ (селенсъдържаща спирулина,  дрождев автолизат), витамин С, витамин Е, екстракт от зелен чай.
Опаковка – 60 капсули

*           *            * 

ВитаФерум

витаферумПри недостиг на желязо в кръвта ни се понижава нивото на хемоглобина, който доставя кислород към органите и тъканите. Именно високото съдържание на кислород в кръвта насища тялото ни с енергия, а кожата –  със здрав цвят. Преди всичко от недостиг на желязо страдат жените, поради своите физиологични особености. За съжаление точно през лятото обикновено в рациона ни има малко желязо, тъй като в горещините консумираме по-малко месни продукти, а те са един от основните източници на този минерал.

БАД «ВитаФерум» съдържа не само лесноусвояеми съединения на желязото, но и минерали, витамините С, В6, В1, В2 и РР, които обезпечават пълноценното кръвотворене, така че всяка клетка да се насити с кислород и всички хранителни вещества, пренасяни от кръвта.

Пантохематогенът, влизащ в състава на БАД «ВитаФерум» е прекрасен адаптоген -  стимулира защитните сили на организма, помага на жените да поддържат работоспособността си, здравето на кожата, косата и ноктите.
Състав: природен комплекс Хемопан™ (сух пантохематоген, витамин С, витамин В1, витамин В2, витамин В6, фолиева киселина (фолацин), витамин РР, желязо).
Състав на 1 капсула: вит. С – 85 mg; вит. B1 – 4.5 mg; вит.В2- 1,5 mg; вит.В6 – 4,5 mg; фолиева к-на- 150µg; вит.РР-33,5 mg; желязо – 12 mg.
Начин на употреба: по една капсула дневно, по време на хранене, курс 1-2 месеца.
Опаковка – 60 капсули 
*           *            * 
ВитаЦинк
витацинк
В съвременната екологична обстановка нашият организъм изпитва дефицит от много важни  за неговата жизнена дейност микроелементи. Сред продуктите от серията «Органични минерали», запълващи този дефицит, много широк спектър на действие има «ВитаЦинк».

Цинкът е необходим за повишаване на защитните сили на организма, т.е. имунитета. Освен това цинкът играе и важна роля в поддържането на мъжката полова сила. Естествено, всички тези функции цинкът изпълнява само в съдружие с други биологично активни вещества.
Екстрактът от ехинацея е най-силния растителен имуномодулатор, а пантохематогенът - мощен стимулатор на мъжката полова система. Органичните съединения на медта задължително трябва да се съчетаят с прием на цинк, тъй като цинкът измества медта от организма на човека. Всички тези биологично активни вещества съставят природния комплекс Потенцинк®, който е основата на БАД «Витацинк».
Цинкът и медта са в състава на сложни белтъчни съединения, извлечени от микроводораслото спирулина, което е отгледано в биореактор, в специално обогатена с минерали среда.
Железен имунитет
Цинкът е необходим за поддържане на защитните сили на организма. Това е  единственото природно вещество, което влияе на всички звена на имунната система. Цинкът регулира съзряването на имунните клетки, при дефицит на цинк се понижава антибактериалната и антивирусната защита.
Ехинацеята  е най-силният растителен имуномодулатор. Тя съдържа особени полизахариди, които не се срещат никъде другаде в природата и които изпълняват ролята на «тренировъчни мишени» за имунните клетки, позволявайки им да поддържат активността си висока. А ако в организма попаднат бактерии или вируси, полизахаридите на ехинацеята се прикрепват към тях и облекчават унищожаването им.
Бодрост и сила
Пантохематогенът е богат на природни биостимулиращи и адаптогенни вещества,   прекрасен източник на органични мед и цинк, отговарящи за развитието на имунната система.
Спирулината е източник на органични съединения на медта и цинка, а също така е и  прекрасен имуномодулатор, благодарение на високото съдържание на аминокиселината глутамин и природните биостимулатори - фикоциани.
Състав: природен комплекс Потенцинк® (цинксъдържаща спирулина, медсъдържаща спирулина, екстракт от корените и надземната част на ехинацея, сух пантохематоген).
Опаковка – 60 капсули
*           *            * 

ВитаЙод

витайодДнес всички говорят за дефицита на йод и колко е вредно това за човешкия организъм. Това не е за учудване. Голямата част от хората живеят далече от морето и практически не употребяват морски продукти в храната си. Тези продукти обаче са единствения пълноценен източник на йод. Много от нас престанаха и да използват йодирана готварска сол, тъй като я считат за по-лоша от обикновената.

Животът се е зародил в океана, а йодът е един от главните морски микроелементи. Той играе ключова роля в жизнената дейност на всички живи организми, включително и на човека. Без йод се прекратява образуването на енергия, спират процесите на растеж и развитие, стремително се ускоряват процесите на стареене на целия организъм.

В настоящия момент на пазара няма недостиг на препарати, съдържащи йод. Но, за съжаление, голямата част от тях съдържат само и единствено йод, а много от тях – йод в неорганична (т.е. в потенциално токсична) форма. Но сам по себе си йодът не може напълно да реши последствията от дефицита на йод. Необходими са му помощници за оптимална биоусвояемост.

Новият биологично активен препарат «Витайод» на Корпорация «Сибирско здраве» съдържа в своя състав уникалният органичен минерален комплекс Тиротонин™. Той не просто запълва дефицита от йод, но води до комплексна нормализация на работата на щитовидната жлеза, с която са свързани и голямата част от вредните последствия на йододефицита.

Първо - в състава на този природен комплекс влиза органичен йод в състава на стандартизиран екстракт от червена ламинария и спирулина в препоръчаната лечебно-профилактична доза.
Второ -  в състава на комплекса Тиротонин™ влиза органичен селен, без който е невъзможно включването на йода в хормоните на щитовидната жлеза. Не можем да подценим важността на този компонент, тъй като без селен, даже и най-голямото количество йод ще е безполезно – в нашия организъм той работи само в състава на хормоните.
Трето – екстрактът от гинко билоба, който регулира кръвообръщението в щитовидната жлеза и така нормализира обмяната на нейните  хормони. При нарушенно кръвообръщение, което се среща при голяма част от хората на средна и зряла възраст, йодът също не би могъл да работи.

Ето защо БАД «Витайод» в настоящия момент е единствения препарат, въздействащ именно на щитовидната жлеза, а не просто е източник на йод. 
Състав: органичен минерален комплекс Тиротонин™ (вътрешните слоеве от червена ламинария, селенсъдържаща спирулина, екстракт от гинко билоба).
Приложение: По 1 капсула дневно – за профилактика; по 2-3 капсули дневно – при наличие на признаци на йоден дефицит.
Опаковка – 60 капсули 
*           *            * 
Есенциални липидни концентрати
Ленено масло «Омега - 3»
ленено маслоЛипидните (маслени) композиции са не просто източник на редки сибирски масла, но и напълно обезпечават организма с жизнено важни вещества, които в необходимите му количества, организмът не може да получи от храната. Това са природния бета-каротин, алфа- и гама-линоленова киселини, сквален,  полиненаситен лецитин и други есенциални липиди.
Новите есенциални липидни концентрати съчетават както високи дози и почти фармакологично действие на най-важните биологично активни вещества в маслата, така и от друга страна са със 100%-ова натуралност на компонентите и всички други полезни съставки, необходими за усилването на ефективността на основните компоненти на природните сибирски масла.
 Гренландските ескимоси имат най-силните и здрави сърца – така поне казват лекарите. Тайната на тяхното поразително «сърдечно» дълголетие се крие дълбоко под водата. Четвърт век по-рано, учените откриха в мазнините на арктическите риби удивителни природни вещества, които съхраняват младостта на клетките на сърцето и съдовете. Това са омега-3 полиненаситените мастни киселини, без които вече е невъзможно да си представим здравето на човека.
Оказва се, че има още по-ефективни растителни омега-3 полиненаситени мастни киселини. Съвсем неотдавна те са намерени в семената на сибирския лен. За разлика от животинските мазнини, те са напълно лишени от холестерин и за това имат още по-силно изразен кардиопротекторен ефект.
Днес лекарите вече добре познават благотворното действие на лененото масло при сърдечно-съдовите заболявания, нарушенията на мозъчното кръвообръщение, алергичните заболявания и захарния диабет. В състава на дадения продукт омега-3 полиненаситените мастни киселини на лененото масло са усилени с природните антиоксиданти от  облепихово, соево и кедрово масло.
Основата на новото масло е уникалното масло от сибирски лен. За разлика от другите сортове, в алтайското ленено масло алфа-линоленова киселина е почти 1,5 пъти повече. Както е известно именно тази растителна омега-3 полиненаситена мастна киселина определя голямата част от лечебно-профилактичните ефекти на лененото масло по отношение на сърдечно-съдовата система, а също така повишава ефективността на въглехидратния обмен при болните от захарен диабет.
Благодарение на включеното в състава на маслото обогатено облепихово масло, в новото ленено масло от серията «Сибирски кехлибар», значително е увеличено количеството на най-мощния природен антиоксидант - бета-каротин, положително влияещ на състоянието на сърдечно-съдовата система, кожата и очите.
Добавено е още и соево масло – първото изцеждане при студено пресоване (фортифициране), поради което в новата маслена композиция има значително повече природен витамин Е, който е главният «витамин на младостта». Не еднократно е доказано, че именно витамин Е защитава клетките на сърцето, съдовата система, главния мозък, черния дроб и половата система от преждевременно стареене.
Маслото от сибирски кедър, също включено в новата маслена композиция, я обогатява с уникален фосфолипиден комплекс, който способства извеждането на холестерина от организма и защитава клетките на сърцето и на главния мозък.
Състав: масло ленено, масло соево, масло кедрово, масло облепихово.
Начин на употреба: по една чаена лъжичка (5 мл.) сутрин, преди храна.
Опаковка145 мл
*           *            *  
 
Линия «Медина»
Пчелният мед е един  от най-древните хранителни продукти, а може би и най-древното лекарство. Историята за употребата на меда за лечебни цели е на повече от 10 000 години, но и до днес медът остава едно от най-популярните лечебно-профилактични средства.
Създавайки серията продукти «Медина», специалистите от Корпорация «Сибирско здраве» са избрали особен подход – комбинирането на пчелен мед с натурални екстракти от специално подбрани лекарствени растения. При това медът допълнително е обогатен с биологично активни компоненти, отсъстващи в цветния нектар, но намиращи се в достатъчно количество в корените, листата, стъблата и плодовете на лекарствените растения, чиито екстракти влизат в състава на продуктите от серията «Медина».
Това позволява:
  • да се усили лечебно-профилактичната активност на меда;
  • да се придаде на продуктите профилирано въздействие при конкретни заболявания;
  • да се постигне по-бърз оздравителен ефект;
  • да се съкрати продължителността на оздравителния или възстановителен курс;
  • да се използва БАД от линията «Медина» както при продължителна употреба, така и като средство за “бърза помощ”.
В настоящия момент серия «Медина» обединява шест високоефективни продукта на основата на пчелен мед и екстракти от билки, способни да окажат целенасочено въздействие при различни заболявания.
Апивит
Пчелният мед отдавна се използва като ефективно средство при простудни и възпалителни заболявания, а така сащо и при изтощение или за възстановяване след болест. В «Апивит» всички тези свойства допълнително са усилени за сметка на вложения в състава на продукта щателно подбран растителен комплекс, притежаващ противовъзпалително и очистващо действие (преди всичко – цвят липа и корен от сладник). Плодовете на шипката и черния касис, които също влизат в състава на «Апивит» са богат източник на витамин С, който е необходим за поддържане на имунитета. Уникалността на «Апивит» е в това, че едно и също лечебно действие многократно се дублира и усилва от различни лекарствени растения.
Показания:
«Апивит» се препоръчва като общоукрепващо средство при следните състояния:
  • простудни заболявания, остри и хронични заболявания на УНГ- органите и дихателните органи;
  • авитавитаминози;
  • имунодефицитни състояния;
  • изтощение на организма или възстановяване след прекарана болест;
  • повишена нервна възбудимост, стрес, нарушения на съня;
  • синдром на хроничната умора.
Противопоказания и ограничения:
Индивидуална непоносимост към компонентите на продукта.
Начин на употреба:
Като профилактично средство по 1 чаена лъжичка (7,5 г) 3-4 пъти на ден. При остри простудни заболявания или обостряне на хронични такива по 2 чаени лъжички (15 г) 3-4 пъти на ден. Максимална дневна доза - 50 г. Курс на приема – 7-10 дни.
Състав: мед натурален, екстракти от мента, бутрак, съплодия хмел, корен сладник, цвят липа, брезова реса, плод шипка, черен касис и черна боровинка.
Опаковка100 г. 
*           *            *  
 
 
Кардиовит

 кардиовитЕдно от най-ефективните народни средства за лечение на повечето сърдечно-съдови заболявания са плодовете на глог в пчелен мед. Уникалното съчетание на биологично активни вещества в меда и най-ефективното "сърдечно" растение, позволява да се нормализира артериалното налягане, да се намали нивото на холестерина и да се предотврати нарушение на сърдечния ритъма.
В състава на  "Кардиовит" тези свойства са допълнени благодарение на други растителни компоненти. И конкретно, екстрактът от невен засилива антиаритмичното действие, а екстрактът от листата на бреза има меко пикочогонно действие и помага за намаляване на отоците и понижаване на артериалното налягане. Седативното действие на ментата намалява психо-емоционалното напрежение. Маслото от мента, което също така влиза в състава на «Кардиовит», оказва мощно съдоразширяващо действие на кръвоносните съдове на сърцето, което позволява «Кардиовит» да се препоръчва като допълнително средство дори при екстрени състояния, като хипертонична криза и  пристъпи на стенокардия.
Показания:
«Кардиовит» се препоръчва като общоукрепващо средство при заболявания на сърдечно-съдовата система:
  • исхемична болест на сърцето;
  • нарушение на ритъма на сърцето (аритмия);
  • хипертония I-II ст.;
  • начален стадий на сърдечна недостатъчност;
  • вегетосъдова (невроциркулярна) дистония;
  • миокардити и миокардиодистрофии;
  • кардиологични разстройства по време на климакс.
Противопоказания и ограничения:
Индивидуална непоносимост към компонентите на продукта.
Начин на приложение:
Като профилактично и лечебно средство по 1-2 чаени лъжички (7,5-15 гр.) 3 пъти на ден. При пристъпи на стенокардия, хипертонични и вегетативни кризи, като помощно средство в терапията: по 1 чаена лъжичка под езика до получаване на ефект. При всички показания максималната дневна доза е 50 гр.
Състав: мед натурален, гъст екстракт от плодовете на тъмно-червен глог, стръкове мента, листа от клонеста бреза, цвят на лечебен невен, листа от планинска арника.
Опаковка100 г.
*           *            *  
 
 
Нефровит
нефровитВъпреки многото фармакологични препарати, фитотерапията до сега запазва водещото си значение в реабилитацията и лечението на заболяванията на бъбреците и пикочните пътища. БАД «Нефровит» има меко диуретично действие, препятстващо застояването на урина и образуването на камъни. За разлика от синтетичните диуретични средства «Нефровит» не води до загуба с урината  на калий, магнезий, калций и други жизнено важни микроелементи. Оказва изразен антибактериален и противовъзпалителен ефект на целите пикочни пътища – бъбреците и пикочния мехур. Има спазмолитично и укрепващо съдовете на бъбреците действие.
Показания:
«Нефровит» се препоръчва като общоукрепващо средство, понижаващо риска от възпалителни заболявания на бъбреците и пикочните пътища в това число:
  • Хроничен и остър пиелонефрит;
  • Хроничен и остър цистит, уретрит;
  • Бъбречно-каменна болест.
Противопоказания и ограничения:
Индивидуална непоносимост към компонентите на продукта.
Начин на употреба:
Да се приема по 1-2 чаени лъжички 3 пъти на ден, 2 часа преди хранене в течение на 1-2 седмици. За деца – по 1 чаена лъжичка 2-3 пъти на ден. Желателно е последователно провеждане на три курса с почивка от една седмица между тях. Максимална дневна доза от продукта - 50 г.
Състав: натурален мед, екстракт от листа на къпина, корени от сладник, листа от мента, плодове от хмел, брезови пъпки.
Опаковка100 г. 
*           *            *  
 
 
 Хепатовит
хепатовит«Хепатовит» е комплексна помощ при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур. Пчелният мед осигурява оптимално хранене и възстановяване на чернодробните клетки. Специално подбраният комплекс от растителни екстракти стимулира образуването на жлъчна течност и отделянето й, премахва спазмите на жлъчния мехур, има антибактериално действие.
Важно е да се подчертае, че ефектът на стимулиране на жлъчеотделянето при използването на «Хепатовит» е свързан с разреждането на жлъчната течност. Това позволява «Хепатовит» да се използва и при камъни в жлъчката. «Хепатовит» може също така с успех да се препоръчва и при подготовка към антипаразитарно лечение при описторхоза и ламблиоза.
Показания:
«Хепатовит» се препоръчва като общоукрепващо средство при заболявания на черния дроб и жлъчните канали, като:
  • хепатити;
  • хроничен холецистит, холангит, дискинезия на жлъчните канали;
  • камъни в жлъчката;
  • мастна хепатоза;
  • хроничен панкреатит;
  • хроничен ентероколит, колит;
  • допълнително лечение при описторхоза, ламблиоза.
Противопоказания и ограничения:
Индивидуална непоносимост към компонентите на продукта.
Приложение:
Приема се вътрешно по 1–2 чаени лъжички (7,5–15 гр.) 3 пъти на ден, 30 минути преди хранене в продължение на 1–2 седмици. Максимална дневна доза от продукта - 50 гр.
Съдържание: мед натурален, гъст екстракт от цвят на лечебна лайка, цвят на жълт смил, царевична коса, листа на мента.
Опаковка100 г.
 
*           *            *  
  
Панкреовит
панкреовит«Панкреовит» - една от първите БАД, предназначена специално за поддържане на функциите на задстомашната жлеза. «Панкреовит» нормализира перисталтиката на червата, снема спазмите на жлъчните протоци и протоците на задстомашната жлеза. В резултат храносмилателните сокове от задстомашната жлеза безпрепятствено постъпват в червата. Това е необходимо не само за преработката на храната, но и за нормалното функциониране на самата задстомашна жлеза. Застоят на храносмилателни сокове в жлезата и нейните протоци може да доведе до «самосмилане» на задстомашната жлеза. «Панкреовит» има също така противовъзпалително, бактерицидно и противопаразитарно действие, а също така подобрява апетита.
Показания:
«Панкреовит» се препоръчва като общеукрепващо средство, понижаващо риска от обостряне на хроничните заболявания на черния дроб и задстомашната жлеза, в това число:
  • хроничен панкреатит;
  • хроничен холецистит;
  • дискинезия на жлъчните пътища и червата;
  • хроничен ентероколит;
  • помощно лечение на описторхоза и ламблиоза.
Противопоказания и ограничения:
Индивидуална непоносимост към компонентите на продукта.
Начин на употреба:
Вътрешно по 1–2 чаени лъжички (7,5–15 г) 3 пъти на ден, 30 минути преди хранене в продължение на 1–2 седмици. Максимална дневна доза - 50 г.
Състав: мед натурален, екстракт от цвят лайка, царевични близалца, цвят жълт смил, листа  от мента, етерично масло от резене.
Опаковка100 г. 
*           *            *  
 
 
Ентеровит
ентеровитЗначимостта на заболяванията на червата съвсем не се ограничава само със самите прояви на заболяванията (болки в корема, нарушение на ходенето до тоалетна, метеоризъм, нарушение на храносмилането и т. н.). Работата е там, че функциите на червата са доста многообразни. Освен процесите на храносмилане и всмукване този орган изпълнява много други изключително важни функции: отделяне на вредните продукти на обмяната на веществата, синтез на голямо количество хормони и витамини, влияе на състоянието на имунната и лимфната система. БАД "Ентеровит" едновременно е и ценен диетичен продукт, който притежава следните лечебно-профилактични действия:
  • противовъзпалително, противомикробно;
  • спазмолитично;
  • нормализира перисталтиката на червата;
  • повишава секрецията на жлъчна течност и панкреатичен сок;
  • подобрява храносмилането и всмукването в червата;
  • нормализира ходенето до тоалетна и газообразуването в дебелото черво.
Показания:
«Ентеровит» се препоръчва като общоукрепващо средство, което намалява риска от възпалителни заболявания на стомашно- чревния тракт, като:
  • хронични ентерити, колити, ентероколити;
  • дисбактериоза на червата;
  • дискинезии на червата от всички типове;
  • нарушения на ходенето до тоалетна и метеоризъм;
  • паразитарни заболявания на челвата.
Противопоказания и ограничения:
Индивидуална непоносимост към компонентите на продукта.
Приложение:
Приема се вътрешно по 1–2 чаени лъжици (7,5 – 15 гр.) 3 пъти на ден, 2 часа преди хранене в продължение на 1–2 седмици. За деца по 1 чаена лъжица 2-3 пъти на ден. Максималната дневна доза  от продукта е 50 гр.
Съдържание: мед натурален, екстракти от цвят на лечебна лайка, листа мента, цвят на жълт смил, етерично масло от градински чай.
Опаковка100 г.
 
*           *            *  
 
 
Ейколен
ейколен
«Ейколен» съдържа високоактивен комплекс от двете основни Омега-3 ПНМК, извлечени от натурално рибено масло, а така също и алфа-линоленова мастна киселина, която се съдържа в лененото масло и е главната Омега-3 ПНМК от растителен произход. Благодарение на високата концентрация на  Омега-3 ПНМК «Ейколен» обезпечава денонощната потребност на човека от тези важни биологично активни вещества.
Омега-3 ПНМК са едни от главните строителни компоненти на всички клетъчни мембрани, най-напред на клетките на сърцето и кръвоносните съдове. Както показаха многобройните експерименти, когато Омега-3 ПНМК преобладава в клетъчните мембрани, се понижава риска от опасни нарушения на сърдечния ритъм, от повишаване на артериалното налягане и от образуване на тромби в кръвоносните съдове.
Има няколко защитни механизма на Омега-3 ПНМК:
  • Способстват изменението на физико-химичните свойства на клетъчните мембрани и намаляват тяхната възбудимост, което означава, че намаляват склонноста на сърцето към аритмия, а на съдовете – към спазми;
  • Източник са биологично активни вещества, способстващи разширяването на кръвоносните съдове и намаляване вискозитета на кръвта;
  • Способстват за понижаването на холестерола в кръвта;
  • Понижават риска от развитието на захарен диабет II тип, който често е причина за усложняване на сърдечно-съдовите заболявания.
Освен това “Ейколен” има и изразен противовъзпалителен ефект при най-различни заболявания. Това е обусловено от наличието в състава му на витамин Е – един от най-мощните антиоксиданти и за това, че самите Омега-3 ПНМК са източник на биологично активни вещества, имащи изразено противовъзпалително действие.
Показания:
БАД «Ейколен» се препоръчва като източник на незаменими полиненаситени мастни киселини (ПНМК) от семейството на  Омега-3 и витамин Е. Може да се ползва при следните състояния:
  • Сърдечно-съдови заболявания (исхемична болест на сърцето, хипертония, нарушения на сърдечния ритъм, високо ниво на холестерола в кръвта);
  • Начален стадии на захарен диабет II тип;
  • Хронични възпалителни и алергични заболявания (ревматоиден артрит, язвен колит и болест на Крон, псориазис, екзема, бронхиална астма).
 Противопоказания и ограничения: индивидуална непоносимост към съставките на продукта.
Начин на употреба:
Възрастни: 2-4 капсули 1-2 пъти на ден по време на хранене.Продължителност на приема: не по-малко от 3 месеца.
Състав: комплекс Омега-3 ПНМК от животински и растителен произход.
Опаковка –70 капсули
 
 

Продукти "Енергия"

                                                     Природен биостимулиращ комплекс «Панторал»
Древните лечители смятали, че в младите рога на алтайските марали е съсредоточена младата, току-що събудена жизнена енергия на животните, която може да върне на човека силите и здравето. Съвременната наука напълно потвърди тези предположения.
Пантохематогенът – активната субстанция от рогата на маралите се доказа като ефективно имуностимулиращо средство, мощен енерготоник, великолепно ранозаздравяващо средство. Новата БАД «Панторал» съдържа пантогематоген от ново поколение – плазмен пантохематоген - произвеждан по абсолютно нова технология, разработена от Научно-иновационния център на Корпорация «Сибирско здраве». Това изключително скъпо във всяко едно отношение природно вещество, на практика представлява 100% концентрат от натурални биостимулатори и енерготоници. Освен това «Панторал» съдържа още цял ред биологично активни компоненти, които значително усилват неговото биостимулиращо, тонизиращо и реабилитационо действие.
Това е автолизат от дрождите на шампански вина - захаромицети, много богат източник на ред витамини и минерали, способстващ нормализацията на обменните процеси, укрепващ имунитета;
това е витамин С, с мощно антиоксидантно действие;
червен корен за възстановяване на силите и поддържане на тонуса;
елеутерокок, един от най-силните растителни адаптогени и  енерготоници, широко използван в спортната медицина и при подготовката на космонавти за полет.
Препоръчва се като ефективно укрепващо, тонизиращо и биостимулиращо средство при:
- синдром на хронична умора и при преумора;
- повишено умствено и физическо натоварване (включително и за спортисти);
- намален имунитет и за профилактика на простудни заболявания;
- възстановяване след тежко боледуване или операции;
- намалена полова потентност;
- язвена болест;
- анемия.
Природният биостимулиращ комплекс «Панторал» - това е удивителен кладенец на  жива сила, енергия, младост и здраве.

Състав: плазмен пантохематоген, автолизат от дрожди-захаромицети, аскорбинова киселина, екстракт  от корен на елеутерокок, червен корен.
Начин на употреба:
По 1 капсула на ден, приета до 15 часа.
Опаковка - 30 капсули .
          *                 *                  *
                          Адаптовит                 
Адаптовит” е уникално съчетание от всички най-известни растителни адаптогени. Всяко от тези растения не едно хилядолетие се използва в алтайската, тибетската и китайската медицина, и всичките, според представите на древните лекари, се отнасят към средствата за повишаване на жизнената енергия.
“Адаптовит” е приготвен по оригинална патентована технология, която позволява да се създаде наистина уникална композиция от биологично-активни вещества, подбрани в оптимални дози. В резултат на това “Адаптовит”, запазвайки всички характерни лечебно-профилактични свойства на адаптогените, в същото време е лишен от някои свойствени за тях странични ефекти.
За високото признание на “Адаптовит” свидетелстват многобройните дипломи и награди. Достатъчно е да се споменат такива авторитетни регалии като медал на ВВЦ (ВДНХ), диплома I степен на Международната изложба-панаир “Иновации 98”, златен медал на Мечников “За съществено вложение в съхраняването на здравето на нацията” от Руската академия на естествените науки.
                    
Медали и дипломи
Показания:
“Адаптовит” се препоръчва като общоукрепващо и тонизиращо средство при следните състояния:
  1. бърза умора, ниска физическа работоспособност, за поддържане на оптимална физическа форма (за спортисти);
  2. намалена умствена работоспособност, внимание, памет;
  3. стрес, прояви на метеочувствителност и нарушения, свързани със смяната на часовите пояси;
  4. възстановяване на организма след заболявания;
  5. намаляване на устойчивостта на организма към простудни и др. инфекциозни заболявания;
  6. имунодефицитни състояния;
  7. невроциркулярна (вегетативна) дистония;
  8. хипертония I, IIA степен;
  9. намалена полова потентност.
Противопоказания и ограничения:
При индивидуална непоносимост към продукта. Не се препоръчва да се използва при повишена нервна възбудимост, безсъние, хипертония, нарушена сърдечна дейност, изразена атеросклероза, вечерно време, на бременни и кърмещи жени.
Начин на употреба:
За възрастни по 1-3 капки, разтворени в 1 чаена лъжичка течност, сутрин и през деня, 30 мин преди хранене. Продължителност на курса – от 2 седмици до 1 месец. Прекъсване между курсовете 1 месец, за деца по 1 капка дневно сутрин.
Състав: вода, водни екстракти от сафлоровидна левзея (“еленов рог”), радиола розова (златен корен), женшен, манчжурска аралия, елеутерокок, китайски лимонник.
 *                 *                  *
Златен балсам “Сибирски прополис”
Главното направление на лечебно-профилактичната активност на “златния” балсам, това е защитата на клетките на главния мозък, подобряване на енергийния обмен и  на мозъчното кръвообръщение, а така също и профилактиката на атеросклерозата на съдовете на мозъка. За решаването на тази задача в голяма степен способстват билките, влизащи в състава на този балсам.
Очанка лекарствена uphrasia officinalis). Това растение отдавна се използва за лечение на различни очни заболявания. Едновременно с това при нарушаване на паметта, в народната медицина се използва чай от билката. Тези факти, а също така и химичния й състав (биофлавоноиди, фитостерини, фенолкарбонови киселини, кумарини, омега-3 мастни киселини) позволиха на учените да направят извода, че един от основните механизми на лечебното действие на билката е подобряването на кръвообъщението в мозъчните съдове и очите, вследствие на укрепването на капилярите, понижаване на вискозитета на кръвта и антиатеросклеротичното й действие.
 Чага (брезова гъба)(Inonotus obliquus).Още древните шамани са вярвали, че чагата – това е огромна сгъстена енергия, която се издига от земята чрез корените на дърветата, и предпазвали всички от самостоятелно събиране на  гъбата, поради опастност от изхвърляне на тази енергия. Самите те (както и тибетските и китайските лекари) широко използовали дървесните гъби като универсално тонизиращо средство. Съвременните научни изследвания потвърждават, че чагата действително активизира енергийния обмен в мозъчната тъкан, което води до повишаване на биоелектричната активност на кората на главния мозък. 

Червен корен (Hedysarunr neglecutum Ledeb). В народната медицина на Алтай и Китай, червения корен се използва при нарушаване на биоелектричната активност на кората на главния мозък, прояваваща се с главоболие и повишена възбудимост. Както показват научните изследвания, червеният корен допълнително има мощен антиоксидантен ефект, защитавайки клетките на главния мозък от увреждания. 
Маралски корен (левзея сафлоровидна)(Leuzeae carthamoides). Маралският корен – това е една от най-красивите алтайски билки с големи сини цветове, застинали на фона на заснежени планини и едновременно с това е едно от най-силните адаптогенни растения. Още в древността, алтайските ловци забелязали, че обезсилените от любовен нагон марали намират това растение и ядат неговите корени, за да наберат отново сили. Адаптогенният ефект на маралския корен по отношение на главния мозък се изразява в повишената умствена работоспособност, подобрена памет и устойчивост на стрес. Препаратите с левзея сафлоровидна също така подобряват мозъчното кръвообръщение, регулирайки кръвното налягане и понижавайки вискозитета на кръвта. 
Невен (Calendula officinalis). Растението, известно на много хора като декоративно, всъщност се използва в различни области на медицината вече повече от 2000 години. Уникалната особеност на невена е необичайно високото съдържание на един от най-силните природни  антиоксиданти - ликопин и лютеин, които и обуславят ярко оранжевия цвят на невена. Достатъчно е да кажем, че по антиоксидантна активност ликопинът превъзхожда витамин С 100-150 пъти! Тези уникални антиоксиданти едновременно защитават клетките на мозъка, укрепват мозъчните съдове, способстват за понижаване на нивото на холестерола и на артериалното налягане.
Глог (Crataegus oxyantha).Глогът е най-известната билка, използвана в кардиологията. Препаратите с глог имат пряко съдоразширяващо действие (в това число и на съдовете на главния мозък) и способстват за понижаването на артериалното налягане. Биофлавоноидите на глога блокират активността на тромбоцитите в кръвта, в резултат на което се намалява склонността към тромбообразуване и се подобрява мозъчното кръвообращение. Осен това при дълговременен прием на препарати с глог се понижава нивото на холестерола и се възпрепятства развитието на атеросклероза. И накрая, благодарение на изключително високото съдържание на биофлавоноиди, препаратите с глог имат изразено антиоксидантно действие и защитават мозъчните клетки от увреждания.
 Астрагал (Astragalus dasyanthus pall)(сграбиче). Корените от астрагал способстват за понижаването на артериалното налягане, оказват изразен съдоразширяващ ефект и способстват за значителното подобряване на мозъчното кръвообръщение. Освен това биологично активните вещества – сапонини, съдържащи се в корените на астрагала, имат изразени антиоксидантни свойства, а също така способстват за понижаването на нивото на холестерола в кръвта и имат антитромботичен потенциал.
 Бабини зъби (трабузан)(Tribulus terrestris L.). Това лекарствено растение има много широк спектър на биологично въздействие, в това число на съдовата система на сърцето и главния мозък. В съветската медицина навремето широко се е употребявал препарата трибуспонин, произведен на основата на екстракт на билката и имащ мощно антиатеросклеротично действие. Този препарат се е употребявал с профилактична и лечебна цел при заболявания на сърцето, при хипертония, а също така за профилактика на инсулти. По време на лечението с трибуспонин достоверно се понижава нивото на холестерола и артериалното налягане и като следствие се намалява риска от инсулт и се подобрява мозъчното кръвоснабдяване. 
Червена детелина (Trifolium pretense). Детелината е богат източник на природни фитоестрогени, които се свързват със съответните рецептори на съдовете и предотвратяват отлагането на холестерол. Според клиничните и експериментални изследвания, диета, богата на фитоестрогени или употребата на хранителни добавки, съдържащи фитоестрогени, обезпечава бързото и значително понижаване на нивото на холестерола. При експерименталните изследвания на лабораторни животни, приемът на фитоестрогени дава значително намаляване на площите на мозъчните съдове, засегнати от атеросклероза.
Начин на употреба:
3 пъти на ден по 1 чаена лъжичка, преди употреба да се разклати добре. 
*                 *                  *
Сребърен балсам «Сибирски прополис»

Главното направление на лечебно-профилактичната активност на “сребърния” балсам е неговия имуномодулиращ ефект и прякото антибактериално и антивирусно действие. За това в голяма степен способстват билките, влизащи в неговия състав.
Екстракт от мелонела. Мелонелата е комплекс от биологично активни вещества от пчеларството. Съдържа ферменти от хемолимфата на личинката Galleria (голям восъчен молец). Тази личинка е най-злия враг на пчелните кошери. Прониквайки вътре, тя се храни с восъка на пчелните пити, като непоправимо ги уврежда. Обаче това, което е лошо за едни, може да се окаже много полезно за други. Действително, започвайки в края на XIX век, екстрактът от мелонела се използва като първото ефективно средство за лечение на туберкулозата. Едно от първите обяснения на противотуберкулозното действие на екстракта от мелонела е фактът, че екстрактът е много богат на ферменти, с чиято помощ личинката разтваря восъка, а  защитната обвивка на бацила на туберкулозата се състои от восъкоподобни вещества. Разрушавайки тази обвивка, екстрактът от мелонела прави бацилите беззащитни пред имунната система.
В днешно време мощният антибактериален ефект на мелонелата се свързва с наличието в екстракта на цял комплекс от антигенни биостимулиращи компоненти, съдържащи се както в самия организъм на мелонелата, така и в преработените и ферментирани от нея пчелопродукти. В резултат на това значително се повишава неспецифичната активност на имунната система и като следствие значително нараства антибактериалната и антивирусна активност на организма.
Ехинацея.chinacea). Тази билка се е наложила като най-известния имуномодулатор. Корените и надземната част съдържат едновременно няколко класа биологично активни вещества, притежаващи имуномодулиращи свойства, включително биофлавоноиди, гликозиди, като може би най-добре изучената фракция в ехинацеята са полизахаридите. Както показват имунологичните изследвания, присъединяването на полизахаридите на ехинацеята към мембраните на имунните клетки служи като сигнал за тяхната активация, т.е. към повишаване на бактерицидната им активност и синтеза на особени противовирусни вещества – интерферони. 
Невен.(Calendula officinalis). Това растение е известно със своите антисептични свойства по отношение на много инфекциозни възбудители, особено стафилококите и стрептококите. Уникалната особеност на невена е необичайно високото съдържание на един от най-силните природни  антиоксиданти - ликопин и лютеин, които и обуславят ярко оранжевия цвят на невена. Достатъчно е да кажем, че по антиоксидантна активност ликопинът превъзхожда витамин С 100-150 пъти! Наличието в състава на невена на мощни антиоксиданти обуславят и неговея мощен имуномодулиращ ефект.
Курилски чай.(Pentaphylloides fruticosa). В облистените клонки на курилския чай се съдържат много биофлавоноиди (кверцетин, кемпферол, цианидин), аскорбинова киселина и бета-каротин. Препаратите с курилски чай имат противовъзпалително, обезболяващо, противомикробно, отхрачващо и бронхолитично действие, благодарение на което народната медицина широко използва това растение при простудни заболявания, а така също при възпаление на белите дробове и при туберкулоза.
Шипка.(Rosa canina) Плодовете на шипката са поливитаминно средство с преобладаваш витамин С (до 18%), витамин Р (рутин), В1, В2, K, бета-каротин. Освен това в плодовете се съдържат биофлавоноиди – кемпферол и кверцетин, пектини, ликопин, значително количество соли на калия, желязото, манган, фосфор, калций, магнезий. В плодовете на шипката аскорбиновата киселина е примерно 10 пъти повече, отколкото в плода на черния касис и 50 пъти повече, отколкото в лимона. Благодарение на този богат състав плодовете на шипката имат мощни бактерицидни и имуностимулиращи свойства.
Мащерка.(Thimus serpylium L.). Основното действащо вещество на мащерката е етеричното й масло, чиито главни  компоненти – тимол и кварвакрол имат антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства, а също така отхрачващо и бронхолитично действие. Мащерката се употребява в медицината като отхрачващо, болкоуспокояващо, противомикробно и успокояващо средство при остри и хронични бронхити, бронхопневмонии и други  заболявания на брохите на белите дробове. Мащерката влиза в състава на лекарството пертусин, изписвано при бронхити, трахеити, коклюш и други инфекциозни заболявания на белите дробове. 
Червена боровинка.(Vaccinium vitis idaea). Необичайното латинско наименование на червената боровинка (Vaccinium vitis idaea) се превежда като «грозде от планината Ида» (която е разположена на гръцкия остров Крит) и неговите корени се крият в историята на древна Гърция, където за първи път са започнали да използват плодовете на боровинката. Обаче, за разлика от настоящето, виното от боровинки никога не се е получило. Тази загадка е решена в края на XIX век, когато е установено, че образуването на виното е в резултат на особени бактерии. Боровинките са толкова богати на природни антибактериални вещества (на първо място бензоена киселина), че не позволяват да започне процеса на винена ферментация. Този «недостатък» на боровинката се оказва огромен плюс в медицината, където нейните антибактериални свойства се използвата за лечението на най-различни инфекциозни заболявания.
Червен корен.(Hedysarunr neglecutum Ledeb).Освен със своите адаптогенни и антиоксидантни свойства, червеният корен е познат и като един от най-силните имуномодулатори. Препаратите с червен корен повишават бактерицидната активност на имунните клетки и имат силно противовъзпалително действие.
Облепиха.(Hippophae rhmnoides L.) Както и при невена, яркият цвят на плодовете на облепихата е обусловен от високото съдържание на природни каротиноиди (бета-каротин, ликопин, лютеин), които имат мощен антиоксидантен потенциал. Освен това те съдържат извънредно много органични киселини, притежаващи антибактериално действие, а също така и цял ред витамини, повишаващи имунитета.
Гръцка валериана.(Polemonium coerilleum L.). Видовото гръцко име на това растение (polemonium) се превежда като «война». Според преданието, в древна Гърция, заради това растение се е разразила истинска война. Трудно е да си предствавим истинските причини за тази война, но  може би това са били уникалните целебни свойства на това растение. И действително, то притежава едновременно седативен, антимикробен, отхрачващ, имуномодулиращ и противоязвен ефект,  а също така понижава артериалното налягане и нивото на холестерола. В съветската медицина билката се използва от 1940 година при простудни заболявания на дихателните пътища, туберкулоза, хронични бронхити, бронхопневмонии, коклюш.
Листа от черно френско грозде.(Ribus nigrum L.). Листата на черния касис оказват дезинфекциращо действие, свързано с наличието на активни етерични масла в тях, които и носят неповторимия аромат на чая от черен касис. Листата са активни по отношение на много инфекциозни възбудители и могат да се ползват като помощно средство , повишаващо активността на антибиотиците. Осен това листата имат общо очистващо и детоксикиращо действие.
Иглички от кедър.(Pinus sibirica). Кедровите иглички са много богат източник на природни антибиотици – фитонициди и етерични масла, а също така и на уникални природни биостимулатори – полипреноли, които имат мощен антиоксидантен и имуностимулиращ ефект. 
Лечебна пищялка (Angelica archangelica L.). В корените на тази билка се съдържа около 1% етерично масло, което се цени както в медицината като силно антибактериално средство, но и повече от 1000 години се използва като незаменим ароматизатор на знаменитите руски манастирски ликьори. Препаратите от корените на билката имат антисептичен, потогонен и противовъзпалителен ефект и се ползват в народната медицина като общоукрепващо, потогонно и отхрачващо средство при заболявания на дихателните пътища.
Здравец ливаден.(Geranium pratense L.). Здравецът притежава мощно антиоксидантно и имуномодулиращо действие. Добре известни са и антитоксичните му свойства – използва се за неутрализация на змийска отрова, а така също и при тежки възпалителни и туморни процеси.
Начин на употреба:
3 пъти на ден по 1 чаена лъжичка, преди употреба да се разклати добре. 
*                 *                  *
 
Малахитов балсам «Сибирски прополис»

Главното направление на лечебно-профилактичната активност на «малахитовия» балсам е нормализацията на женския хормонален баланс, а така също и профилактиката на възпалителните заболявания на женските полови органи.
Наваличе (Orthilia secunda).Наваличето (ортилия) е широко известно в народната медицина като средство за лечение на гинекологични заболявания от възпалителен характер. Също така се употребява при безплодие (особено предизвикано от възпалителни процеси), маточни кръвотечения, нарушения на менструалния цикъл, токсикоза на бремеността и фибромиоми на матката. Освен това наваличето се изполва като уриноотделящо и антисептично средство при възпалителни процеси в бъбреците и пикочния мехур. 
Овчарска торбичка (Capsella bursa – pastoris). В руската народна медицина овчарската торбичка широко се използва при гинекологични заболявания, усложнения при маточни кръвотечения, като антибактериално средство при заболявания на бъбреците и пикочните пътища. Осен това в последно време вниманието на учените е привлечено от такива биологично активни компоненти на овчарската торбичка като хранителните индоли и изотиоцианати, които способстват за нормализацията на метаболизма на женските полови хормони и така снижават риска от хормоналнозависими ракови процеси. 
Градински чай (Salvia officinalis). Древногръцките лекари Хипократ и Диоскорид считали салвията за  «свещена билка» и най-полезното лекарство, особено при безплодие у жената. В Египет, след  епидемии са принуждавали жените да употребяват в храната си салвия, за да може да се увеличи приръста на населението. През XX век австрийски учени действително откриха в салвията природни вещества, нормализиращи баланса на женските полови хормони. Салвията обаче има и много други лечебни свойства. Преди всичко това е мощен природен антибиотик с повече от 5% съдържание на фитонициди. За това препарати със салвия широко се използват за лечение на много инфекциозни процеси, в това число инфекциозно-възпалителни заболявания на женската полова система и уриноотделящите органи.  
Сладник гол (Glycyrrhiza glabra). В тибетската медицина сладникът се почита наравно с жен-шена и се счита за главно подмладяващо средство. Повод за това е високото съдържание на фитоестрогени в него, които нормализират баланса на женските полови хормони и така забавят процесите на стареене, както вътрешно, така и външно. 
Пищялка лечебна (Angelica archangelica L.). Освен своите антисептични свойства, благодарение на които може да се използва при инфекциозно-възпалителни заболявания на пикочополовата система, билката още има способността да регулира баланса на женските полови хормони. По тази причина в тибетската и китайска медицина лечебната пищялка се счита за главното  «женско» растение. Освен това препаратите с тази билка благотворно влияят и на сърдечно-съдовата система, която е особено уязвима при наближаването на климакса. Сред кардиологичните ефекти, които оказва лечебната пищялка са: понижаване на артериалното налягане и нивото на холестерола, снижаване на риска от тромбообразуване, укрепване на кръвоносните съдове, включително венозните.
 Лайка (Chamomilla recutita). Аптечната лайка притежава удивително широк спектър на лечебно-профилактични действия върху женския организъм. Първо, това е антибактериалния ефект по отношение на възбудителите на инфекции на пикочополовата система. Второ, това е регулацията на менструалния цикъл. Трето, това е спазмолитичното и успокояващо действие, което помага да се намалят проявите на климактеричните смущения.
Листа от боровинка (Vaccinium). В народната медицина водната запарка и отвара от листата на боровинката отдавна се използват при инфекциозно-възпалителни заболявания на бъбреците и пикочния мехур, бъбречно-каменна болест, маточни кръвотечения, а също така при повишено кръвно налягане. 
Начин на употреба:
3 пъти на ден по 1 чаена лъжичка, преди употреба да се разклати добре. 
*                 *                  *
                                     АХАТОВ БАЛСАМ «СИБИРСКИ ПРОПОЛИС» (бифидогенен)
 
Ахатовият балсам «Сибирски прополис» е специално разработен за решаване на такъв остър проблем, какъвто е дисбактериозата на червата.
Ахатовият балсам «Сибирски прополис» - това е средство за дълговременна нормализация на чревната микрофлора, което съчетава в себе си както древния опит на алтайската народна медицина, така и апробираният вече опит на най-съвременната медицинска наука. От алтайските шамани до нас са достигнали знанията за прополиса, като ефективно средство за лечение на чревни инфекции и дисбактериоза. Тези данни са многократно потвърдени в наше време с научни и клинични изследвания, проведени в различни страни в света. Изследванията установяват, че прополисът унищожава патогенната чревна микрофлора, като при това е безопасен за полезните микроорганизми. В народната медицина също така има сведения за защитното действие на много билки върху червата и тяхната микрофлора. Благодарение на високото съдържание на дъбилни вещества и природни антибиотици (фитонициди), билки като очиболец, жълт смил, градински чай, мащерка, лайка и лечебна динка от векове са се използвали в народната медицина за лечение и профилактика на чревни разтройства, а днес широко се употребяват в комплексните схеми за лечение на дисбактериоза на червата, поради способността им да подтискат развитието на  вредната чревна микрофлора.
Още един компонент на ахатовия балсам «Сибирски прополис» ни е подарен от съвременната медицинска наука хепатология. Това е лактулозата – най-близкият родственик на млечната захар – лактозата. По-малко от 30 години след своето откриване лактулозата е призната като най-ефективното средство за възстановяване на нормалната чревна микрофлора, а именно – на бифидо- и лактобактериите. Като резултат на стотици клинични изпитания при болни с дисбактериоза, ефективността на лактулозата е 80%, а като бързина на постигане на ефект – няма равна на себе си. Както се оказва, лактулозата  представлява най-добрата хранителна среда за бифидо- и лактобактериите и попадайки в червата предизвиква бурен растеж на полезните бактерии. Освен това голямото количество органични киселини, които се образуват при разпада на лактулозата напълно подтискат растежа на вредната чревна микрофлора.
Още един важен механизъм на защитното действие на новия балсам – той е структуриран с йони на силиция. За това балсамът се казва “Ахатов”, защото природният минерал ахат представлява чист силициев оксид. Още от древността в Русия силициевата вода се е считала за лечебна и широко се е използвала за борба с инфекциозните заболявания. Лечителите отдавна знаели, че силициевата вода убива гнилостните и другите вредни бактерии, благодарение на което тази вода дълго се е запазвала свежа и с непроменен вкус. Това свойство на силициево-стуктурирания балсам е много важно за профилактиката на дисбактериозата, предизвиквана от активизацията на гнилостната чревна микрофлора.
Показания: Балсамът ефективно способства профилактиката на дисбактериоза на червата и хроничен запек, стимулира растежа на нормалната и подтиска развитието на вредната чревна микрофлора.
Противопоказания: индивидуална непоносимост към компонентите на балсама.
Състав: артезианска вода, йон-структуриран прополис, планински мед, сироп от лактулоза (не по-малко от 50 г. лактулоза на 100 мл. балсам), екстракти от лайка, лечебна динка, очиболец, градински чай, жълт смил.
Начин на употреба:
3 пъти на ден по 1 чаена лъжичка, преди употреба да се разклати добре.